Våra nektarbarer

Jag vill visa statistik för våra nektarbarer. Fem nektarbarer har lämnat in observationer mellan juni och september och visar att Sibiriska bolltisteln har varit pop hos humlorna!

Steffe

Jag har just nu många “honungsfällor” som blommar men inga insekter är intresserade. Humlor av olika slag flyger omkring men de söker sig till digitalis och rosorna.

Jag tröstar mig med att de ändå finns och gör sitt jobb.

May

Så här ser vår nektarbar ut mot slutet av juli 2023. Sibiriska bolltisteln är nästan 2 meter hög och har just börjat blomma. Jag har märkt att humlor vill sitta länge kvar på blommorna. Det verkar som de skulle sova eller kanske de blir ‘fulla’ av all nektar de får i sig? Också humlebaggar  och getingar tycker om den.

Vi planterade åtta växter ifjol, men bara sex klarade av vintern. Röd temyntan (Monarda 2 st!) har blivit jätte stora och har nu mera än 100 blommar och tar upp omkring 35% av pallkragens yta. Nepetan har också börjat blomma och även den har blivit större. Den har spritt sig genom pallkragens bas och växer redan på marken utanför. Gul sedum har blivit överväxt av temyntan och syns inte mera. Den röda rudbeckian (se bilden) har inga kronblad på sina blommar och ser ganska trista ut. Några få små flugor ha setts på den. Den var tydligen inte den rödhatt vi är vana med.

Växterna som dog var timjan och Gaillardia. Kanske för vått?

Värt att notera är att nektarbaren ligger på en åkerplätt som har såtts med  honungsfacelia, solrosor och ringblomma. Facelian har blommat länge och har kanske dragit de flesta insekter.

Steffe

Så här ser min nektarbar ut sista juli. Jag har den vid mitt trädgårdsland vid en åkerplätt där det är ganska blåsigt. 

Min röda temynta har blivit jätte stor, rudbeckiorna blommar inte ännu, men håller på och slå ut, salvian torkade, men har tagit sej, vädden är ännu väldigt liten. 

Mest insekter har oreganon och röda temyntan dragit till sej.

Karina

En humla och en påfågelöga fjäril på axveronica.

Gunilla

En tanke kring ”Våra nektarbarer

 1. May Ahlqvist

  Hälsningar från Lingonvägens “honungsbarer”
  Har denna sommar av olika orsaker suttit mycket ute i min trädgård. Den är ganska liten och inhägnad av murar. De blommor som jag planterat i pallkragarna har av någon orsak inte varit de mest populära. Det har förvånat mig att gula blommor som tagetes, rudbeckia, zinnia inte verkar ha någon större dragningskraft. Däremot så surrar det bland rosorna, inne i digitalis blommen och pionerna och nu när klematisen börjat blomma är det full aktivitet också där. Vitklövern på marken tycks också vara en höjdare.
  Är det kanske i insektsvärlden också så att man först “äter” det som är godast och lätt tillgängligt och som kanske inte alltid finns till hands. Det som blommar länge tar man till när annat inte finns.
  Surr i luften är det alla dagar.
  May

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.