Praktiska råd - ettåriga växter

Kom ihåg att insekter behöver mat och energi från tidig vår till sen höst. Ett humlebo består av bara en individ på våren – drottningen – som börjar bygga årets bo och föda upp sin första kull (som sedan tar hand om matning av ‘ungarna’ som sedan flyger ut i jakt på mat medan drottningen koncentrerar sig på ägg läggningen så att samhället blir större).

 

Detta sker oftast i mars – april beroende på vädret. Därför är tidigt blommande växter viktiga för dem som t.ex. vide, sälg, pil (flera Salix sorter), vårens blomsterlökar (krokusar, narcisser, tulpaner osv.). De jätte humlor vi ser flygande på våren är just drottningar och om de inte får energi (nektar) eller näring (pollen) kan de inte fortplanta sig.

 

Din gräsmatta kan också hjälpa till. Klipp inte så ofta då maskros och klöver blommar. Det är oftast just ‘ogräs’ som insekterna älskar. Klippning av gräs kan förstås också förlänga ogräs säsongen och därmed mera för insekterna att besöka (man blir ju inte klok!). Du kan också utveckla en del av din gräsmattas yta till en blomstrande äng genom att inte gödslar denna yta och bara slår den några gånger per sommar. Efter några dagar räfsar man bort slåttermassan för att de väntade växter hinner fröa sig. Vid behov kan du själv fröså ytan med  olika ängsväxters frö.

 

Vi kan också hjälpa till senare på våren genom att så ettåriga växter som blommar rikligt hela sommaren. Här är några förslag.

nektarbar, mesibaari, pollinerare

Tagetes tenuifolia

Hur du odlar själv

Den här sortens Tagetes växer som små buskar ungefär 25 -30 cm höga och upp till 50 cm breda. De blir alldeles fulla med små blommor som pollinerarna älskar. Den vanligaste sorten kan heta t.ex 'Lemon Gem' och har gula blommor, men det finns mörkare varianter.

Själv samlar jag fröna varje höst och sår inne följande vår i mitten av april. Breda ut fröna på så-mylla i en större kruka och täcka med lite mylla. Håll sådden fuktig och efter några dagar börjar de första fröna gro. Då plantorna börjar få sina riktiga blad och är lätta att hantera kan de planteras om, en och en, i små krukor. De planteras ut då all risk för frost har passerat - jag brukar gör det kring midsommar. De blommar tills frosten kommer på hösten - de kan täckas med fiberduk enstaka frostnätter.

Nektarbar, mesibaari, pollinerare

Zinnia elegans

Hur du odlar själv

Sorten på bilden heter Purple Queen, Den är hög och har stora blommar, men det finns också lägre sorter och sorter med mindre blommor. Jag har inte lyckats med egna frö, men fröna är billiga. De sås som Tagetes, inne i mitten av april, två frö per kruka (små krukor 5x5). De gror på en vecka. Låt krukorna torka lite mellan bevattningarna för Zinnia har en tendens att ruttna där stammen går ner i jorden (damping off på engelska) därför är det bra med två frö per kruka. Använd växthuset om du har. Plantera om pluggplantorna i lite större krukor och plantera ut efter sista frosten (midsommartiden igen). Klippa av toppen om du vill ha buskigare plantor.

nektarbar, mesibaari, pollinerare

Calendula officinalis (Ringblomma)

Hur du odlar själv

Det finns många olika färger att välja då du väljer ringblomman från vit till orange. Det är bara att välja. Fröna kan sås direkt på platsen och gror fort. Växten tål frosten väl och de kan även blomma i snön, men då har de flesta pollinerare antingen dött eller så har drottningar gått i vinter sömn. Kom ihåg att samla de stora fröna till nästa säsong eller så låter du dem så sig själva. De är mycket populära för pollinerarna.

nektarbar, mesibaari, pollinerare

Eschscholzia californica (Sömntuta)

Hur du odlar själv

Sömntutan finns också i olika färger, men den vanligaste färgen är gul. Blommorna öppnar sig bara i full sol och 'sover' till kvällen och natten, därav namnet. Den hör till familjen vallmoväxter och fröna är mycket små, men de kan sås direkt på platsen. De producerar också miljontals frö och kommer upp av sig själv följande år. Fröna kan också plockas.

OBS! De unga plantorna liknar ogräset jordrök (också en medlem av familjen vallmoväxter) så väntar lite före du hackar bort dem.

Sömntutan är delstaten Kaliforniens statsblomma.